top  
     
     
  Kanonbunker 4  
     
 

Tilbage til forsiden

 
 

Tilbage til "Den kolde krig".

 
     
  Propaganda  
     
   
     
     
     
 

Den kolde krig var en kamp om sjælene. Danskerne blev løbende mindet den kolde krig på grund af de politiske tovtrækkerier, som fandt sted her, der og alle vegne. Politisk propaganda var at finde på arbejdspladser, skoler, gymnasier og mange andre steder. Den politiske kamp om sjælene startede allerede blandt børn og unge. Bladene "Fakta om Sovjetunionen" og "DDR-revy" kunne man finde mange steder, og de blev fremstillet af henholdsvis Sovjetunionen og DDR, hvorfor de også var blottet for kritik af samfundene i Øst. Til gengæld kunne man læse mange positive historier om forholdene bag jerntæppet.

Udstillingen fortæller både historier om fredsbevægelsen, hjemmeværnet, frygten for krig og livet bag Jerntæppet. Bag Jerntæppet blev eksempelvis sport og rumkapløbet brugt til at vise det kommunistiske systems overlegenhed over for Vesten. Derfor blev atleter og kosmonauter dyrket som nationens helte, der på deres eget felt udkæmpede en del af den kolde krigs konflikt. Den østtyske kuglestøder Heidi Krieger betalte en høj pris for at tjene DDR-styret - hvilke pris hun betalte, kan du se mere om i udstilling!

Her er det også for første gang muligt at se unikke genstande, som tilhører forfatter og fotograf Jacob Holdt, og som på fantastisk vis fortæller om den kolde krigs kamp om sjælene. Holdts små røde kalendere fra 1970'erne viser den dag i dag, at han ikke gjorde meget for at skjule sin forbindelse til sin sovjetiske KGB-kontakt Nikolaj Gribin. Kalenderne stammede fra det kollektiv, hvor han den gang boede, og de havde ligget lige ved siden af telefonen, så man kunne skrive ind i kalenderen, når der blev ringet for at booke et foredrag om Amerikanske Billeder. Her blev det også noteret, når Jacob Holdt havde aftaler med Gribin.

Få også historien om forfatter Niels Barfoeds rejse til Prag og overvågningen af ham under opholdet. Se den sovjetiske propagandakunst, der havde til opgave at holde befolkningen fokusere på sagen.

 
     
     
   
     
   
     
   
     
     
     
     
     
     
 

Til toppen