top  
     
     
 

TORPEDO

 
 

Tilbage til forsiden

 
 

Tilbage til "Skibe"

 
   
     
 

En torpedo er et selvfremdrevet projektil, som opererer under vandet og som er fremstillet til at detonere ved kontakt eller passage af et mål. Den første funktionsdygtige torpedo fremstilledes af den engelske konstruktør Robert Whitehead. Han fremviste i 1866 den første selvsejlende torpedo, der kunne fremdrives under vandet. Den kunne yde en fart på 6 knob, og kunne række ca. 300 m. De første torpedoer kom til det danske søværn i 1875, og vi startede en dansk produktion af disse i 1889. Fabrikation og videreudvikling af torpedoer i Danmark fandt sted indtil 2. verdenskrig. Derefter gik udviklingen så stærkt, at en selvstændig dansk udvikling aldrig kom i gang igen.

I 1971 købte søværnet en ny torpedotype benævnt TP 612 i Sverige. Den var både hurtigere og rakte længere end de gamle modeller. Den blev drevet frem uden at efterlade spor af luftbobler til overfladen, som indtil da havde gjort det muligt at opdage et angreb. Den nye model torpedo, som nu var udviklet til model TP 613, havde en rækkevidde på mere end 25 km. og havde både trådstyring og var i stand til selv at lytte sig frem til målet. Torpedoen var nu efter affyringen uafhængig af ubåden, og for fjendtlige fartøjer var det nu stort set umuligt at undgå torpedoen. Torpedoen ville oven i købet - hvis den mod forventning ikke ramte i første forsøg - kunne vende og styre tilbage mod målet.

Torpedoen drives frem med en fart af indtil 45 knob, hvilket vil sige over 80 km/t. Ubådene fik desuden moteret nyt ildledelsesudstyr, som gjorde dem i stand til at angribe op til fire mål samtidig.

 
 

Koldkrigsmuseum Langelandsfort har ialt 4 torpedoer. I ankomstbygningen er der udstillet en gennemskåret demostrationstorpedo, en krigstorpedo med øvelsesladning står i MIG flyverens hangar, og to torpedoer er placeret i ubådens udskydningsrør.

 
     
   
     
   
     
     
     
     
     
 

Til toppen