top  
     
     
 

Invasionen i Prag 1968 – da verden holdt vejret

 
 

Til forsiden

 
 

Til "prakt. oplysn."

 
   
     
     
 

Denne sommer er det 50 år siden, at Tjekkoslovakiet blev besat af mere end 200.000 mand og blev forhindret i at lave politiske reformer. Warszawapagten invaderede landet og stoppede reformtiltagene. På den anden side stod NATO med fingeren på aftrækkeren og frygtede, at dette kunne føre til et angreb på Vesten.

Denne skelsættende begivenhed, der sendte chokbølger gennem Vesteuropa og USA, kan man nu blive klogere på via udstillingen The Prague Spring ”1968”. Udstillingen er blevet til i samarbejde med den tjekkiske og slovakiske ambassade i Danmark.

”Vi er glade for at kunne markere 50-året for ’Foråret i Prag’ sammen med den tjekkiske og slovakiske ambassade,” udtaler museets leder Peer Henrik Hansen og fortsætter: ”Mange talte den gang i 1968 om afspænding, og i Vesten demonstrerede de unge i gaderne i forlængelse af studenterurolighederne i USA og Paris. Pludselig blev man gjort opmærksom på, at andre på den anden side af jerntæppet ikke havde samme mulighed som her i Vesten for at ændre den politiske hverdag og vælge sin egen vej.”

Udstillingen åbner lørdag den 23. juni kl. 14.00 på Koldkrigsmuseum Langelandsfort, og der vil blive budt på en lille forfriskning i forbindelse med åbningen. Udstillingen kan ses året ud.

 

 

Mere om August 1968:

I første halvdel af 1968 havde den tjekkoslovakiske leder Alexander Dubček igangsat en reformproces i landet, der skulle føre til ”socialisme med et menneskeligt ansigt”. Denne blev fulgt med en vis utilfredshed fra Moskva. Her frygtede man, at reformtankerne ville sprede sig og skabe splittelse blandt de kommunistiske lande.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) fulgte nøje udviklingen for at sikre sig, at det ikke var et udfald mod Vesten, der var under opsejling. FE kunne se, at der i juni indledtes sovjetiske militærmanøvrer på tjekkisk territorium, og at de sovjetiske tropper blev i løbet af juli trukket ud igen, men forblev tæt på grænsen.

I første halvdel af august konstaterede FE sovjetiske troppebevægelser fra Baltikum ind i Polen, og på samme tid begyndte polske og ungarske styrker at bevægelse sig frem mod grænserne til Tjekkoslovakiet. FE’s opdagelser blev delt med NATO. Sovjetiske, polske, ungarske og andre østeuropæiske styrker fra Warszawapagten stod en uge senere opmarcheret langs den tjekkoslovakiske grænse, og den 18. august vurderede FE, at Tjekkoslovakiet formentlig snart ville blive invaderet. Natten til den 21. august påbegyndtes den sovjetisk ledede invasion af Tjekkoslovakiet. Foråret i Prag blev stoppet med kampvogne i gaderne, og den politiske ledelse i Tjekkoslovakiet blev skiftet ud.

 
 
     
     
 

Til toppen