top  
     
     
  MASKINBUNKER SYD  
 

Tilbage til forsiden

 
 

Tilbage til Bunkers under jorden

 
     
     
   
     
     
 

Bunkeren rummer tre store dieselmotorer, som sørgede for at fortet under krig kunne få strøm. Maskinbunkerens bemanding var under krigstid 16 mand inklusive nærforsvaret. Over den lange trappe anes en maskingeværstilling, som udgør nærforsvaret sammen med flere nu skjulte skyttehuller. En lille trappe fører op til maskingeværstillingen. Til venstre er adgangen til bunkeren gennem en panserdør. Går man lige ud kommer man igennem et forrum ind til Maskinhallen. Her står tre store dieselmotorer, og der lugter af olie. Motorerne er funktionsdygtige og startes med passende mellemrum. På fortets aktivitetsdag hvert år midt i juni kører de. Det er en øredøvende larm. De to motorer med de blanke svinghjul er B&V 56 hk dieselmotorer. De trækker hver en Thrige-Titan 380 V generator. Den tredie motor er en U.S.-fabrikeret generatorenhed, UD 24. Dieselmotordelen er af fabrikat International Harvester. I rummet ses desuden kran, reservedelsreoler, forskellige måleapparater og tanke til brændstoffet.

Naborummet er værkstedsrum. Her foregik vedligeholdelse af motorer og udrustning på fortet. I rummet findes drejebænk, file- og værktøjsbænk, boremaskine m.v. Den gamle radio gav folkene lidt musik til arbejdet. Bag værkstedsrummet ligger et ventilationsrum og et magasinrum, begge utilgængelige for publikum.

Der fandtes også en Maskinbunker Nord. Den er i dag en del af den igangværende radarstation, som stadig udgør en del af den danske farvandsovervågning, og er en for publikum utilgængelig del  af det tidligere Langelandsfort.  

 
     
     
     
   
     
   
     
   
     
               
     
               
     
     
     
     
     
 

Til toppen