top
  top  
     
     
  Frømandskorpset - barn af den kolde krig  
 

Tilbage til forsiden

 
 

 

 
     
     
   
     
     
 

Den står på Frømandskorpset og fjenden i øst, når Koldkrigsmuseum Langelandsfort åbner dørene 2019.

Men hvorfor lave en udstilling om Frømandskorpset på Langelandsfortet og hvorfor netop en udstilling om korpsets første tid og om opstarten i juni 1957. 

”Siden korpsets oprettelse har Langelandsfort op gennem den kolde krig flere gange være brugt som øvelsesområde for de danske frømand. Ja, Kronprins Frederik er under sin tid i Frømandskorpset blevet uddannet bl. a. her på øen. Og så er vi så privilegerede at have en af de allerførste veteraner fra korpset, den  81-årige Filip, til at gå hernede til dagligt,” fortæller leder af Langelands Museum og Koldkrigsmuseum Langelandsfort, Peer Henrik Hansen.

Peer Henrik Hansen har selv udgivet en bog om netop Frømandskorpset og har også stået for udstillingen ”Frømandskorpset – barn af den kolde krig”.

En af udstillingens gennemgående personer er netop Filip Nielsen. Som 17-årig meldte Filip sig frivilligt til Søværnet, og han endte som 19-årig blandt det første hold elever, som i 1957 blev uddannet fra det nyoprettede frømandskorps. "Jeg har altid været glad ved vand, og derfor søgte jeg ind. Det glade ved vandet gik nu af sig i løbet af elevskolen! Efter et halvt år i helvede blev man frømand!” konstaterer Filip tørt. Filip og de andre fik præget deres liv af den koldkrigskonflikt, som de næste mange årtier kom til at diktere verdens gang.

Mens andre faldt fra, gennemførte Filip uddannelsen og bærer i dag nr. 10 som tegn på, at han er den tiende frømand, som korpset har fostret, altså en af de allerførste.

Siden hen er meget sket.

Med DR's serie fra 2015 om Frømandskorpset kom danskerne tæt på Danmarks ældste eliteenhed, og der blev ikke lagt fingre imellem, når der blev fortalt og vist billeder fra de operationer, som frømændene havde været involveret i ved eksempelvis Afrikas Horn. Samme åbenhed finder man ikke om fortiden og frømændenes aktiviteter under den kolde krig.

"I militære kredse hører man mange historier om, hvordan de danske frømænd har været brugt den gang, men det er igen nærmest umuligt at dokumentere historiernes rigtighed. Og hvordan dokumenterer man i øvrigt, at en dansk frømand har ligget på bunden af havnen i Leningrad? Hvis han da altså har gjort det?" spørger museumsleder Peer Henrik Hansen. 

For nærmere oplysninger, kontakt Peer Henrik Hansen på 61103850 eller phh@langelandkommune.dk

 

I sommeren 1957 slap en gruppe unge mænd gennem nåleøjet til Danmarks første eliteenhed, valgt ud til intensiv træning på en forfalden feriekoloni ved Isefjorden. Foran dem ventede det hårdeste år af deres liv. Med stroppeture i åbent hav, iskolde dyk, nærkamp med næverne og guerillatræning - prøvelse på prøvelse, dag og nat, til de svageste faldt fra, og de hårdeste stod tilbage: De mænd der var "frøer". Frømandskorpsets første dusin.

Frømænd er en fortælling om de sejeste soldater, Danmark havde under den kolde krig. Gennem samtaler med tre af de første frømænd og adgang til et unikt og hidtil upubliceret billedmateriale tegner historiker Peer Henrik Hansen et levende potræt af Frømandskorpset, som det blev til, og som det var tænkt: Som en lille, hærdet kommandostyrke, trænet til hemmelige infiltrationer på den dystre side af jerntæppet.

Bogen sælges i museets entrecenter.

 
     
     
     
 

Til toppen