top  
     
     
  Aktiviteter 2019  
 

Til Forsiden

 
 

Tilbage til Prakt. oplysn.

 
     
     
 

 

 
     
     
  Vind en tur i et britisk opklaringskøretøj! 

 

Lørdag har Koldkrigsmuseum Langelandsforts gæster igen mulighed for at vinde en køretur med den britiske Daimler Ferret, der er udstillet i fortets såkaldte Doxshelter. Museet får nemlig besøg af køretøjets ejer, Peter Freisleben fra Odense, der i løbet af dagen fortæller om køretøjets historie og de mange spændende detaljer, der befinder sig i og på det pansrede opklaringskørektøj.

Under den kolde krig blev Daimler Ferret'en benyttet af de britiske styrker i Vesttyskland- og Berlin, og det udstillede køretøj har været brugt af British Army of the Rhine (BAFOR).

Foredragene med Peter Freisleben, der i øvrigt er gratis, finder sted hver hele time fra og med kl. 11 til og med 16. Efter hvert oplæg trækkes der lod blandt de fremmødte om en tur på fortarealet.

 
     
     
  Skt. Hans 2019  
     
  Fars dag 2019  
     
 

Mors dag 2019

   
 

Køredage 2019

     
  Børnedage 2019  
     
     
  Frømandskorpset
Et barn af den kolde krig
 
     
     
  ”Hjemmeværnet på Plads”  
 

En udstilling om Hjemmeværnet gennem den kolde krig. Oplev uventede fortællinger fra de mange sider af Hjemmeværnets historie.

 
     
     
  "Faces of Cold War" (I smarbejde med koldkrigsmuseer fra Norge, Polen, Tyskland og Litauen).  
     
  "Der Kalte Krieg" (I samarbejde med BSU, Berlin)  
     
     
  Gratis rundvisninger på dansk.
(når entreen er betalt)
 
  Skærtorsdag, Langfredag, Påskedag, 2. Påskedag, St. Bededag, fredag efter Kr. Himmelfart, Pinsedag, 2. Pinsedag
samt mandag, onsdag og fredag i uge 42. Kl. 14 alle dage.
Hver onsdag og torsdag i skolernes sommerferie (uge 27-32) kl. 11 og igen kl. 14.-
 
     
     
     
  Kom tæt på den kolde krig  
     
 

Midt i den langelandske idyl - godt skjult mellem hatbakker og stråtækte huse - ligger et af den kolde krigs tavse vidner: Her, på Langelands sydligste spids, blev Langerlandsfortet opført i starten af 1950'erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flådeaktiviteter i den vestlige del af Østersøen og Store Bælt.

 
     
  Til lands, til vands og i luften  
     
 

I dag er fortets mission en ganske anden: Her fortælles koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden. Oplev f.eks. den særlige stemning der er på "Springeren", den sidste aktive danske ubåd, gå ombord på minestrygeren "Askø" og stå ansigt til ansigt med det legendariske sovjetisk producerede kampfly MiG-23. Koldkrigsmuseet huser desuden en komplet sektion af Berlinmuren, den kolde krigs nok stærkeste symbol.

 
     
  Spionhistorier og tragiske dopingofre  
     
 

Museets permanente udstillinger viser intense historier fra en tid, da verden var delt i to. Her møder man f.eks. de to danske spioner, der blev "glemt" i Polen, den østtyske kvindelige kuglestøder, der blev pumpet med steroider for at vinde medaljer for DDR, og den verdensberømte danske fotograf Jacob Holdt, som kom i KGBs søgelys. Udstillingerne viser også omfanget af den militære trussel på den anden side af Østersøen: Langelandsfortet kan som et af de meget få museer præsentere et eksemplar af Blücher-ordenen, som østtyske soldater havde fået overrakt for tapperhed i tilfælde af at DDR var kommet i krig ......

 
     
  Hvis krigen kommer .....  
     
 

Hvis 3. Verdenskrig var blevet en realitet, skulle Danmarks Radio have sendt fra et ganske særligt nødstudie i en sikret bunker. Dette rum, med den originale indretning, kan nu ses på koldkrigsmuseet. Sammen med bl.a. et nødhospital fra Ærø fortæller nødstudiet historien om det civile beredskab i tilfælde af at den kolde krig var blevet varm.

 
     
     
     
 

Til toppen