Forsiden> Langelandsfortet
 
  ForsidenDen Kolde KrigLangelandsfortet under den Kolde KrigBilledgalleri over fortcheferLitteraturforslagMuseets egen hjemmeside

 

Kasernen med Sødenbro Mølle i baggrunden. Foto: Langelands Museum

Fortets første chef

Fortets hovedformål var at overvåge og i krigstid hindre fjendtlige skibes passage gennem Langelandsbæltet under den Kolde Krig. Langelandsbæltet var med sin forbindelse til Østersøen, der under den Kolde Krig havde en vigtig betydning for især Sovjetunionen, et betydeligt stræde. Det var vigtigt for de vestlige lande, at Sovjetunionen ikke fik kontrollen over Østersøområdet. Skulle det ske, ville det være for svært at hæmme truslen fra Øst. Mandag den 22. oktober 1962 levede marineudkigsstationen på stranden op til sit overvågningsformål. Det skete i forbindelse med Cuba-krisen, hvor Langelandsfortet observerede sovjetiske handelsskibe med en last bestående af materiale til raketter.

Kommandokaptajn Erik Ålborg. Foto: Langelands Museum.

Langelandsfortet: Fortet blev anlagt i 1953. På Sydlangeland blev ejendommen Holmegård opkøbt til formålet. Ejendommens eksisterende bygninger blev udbygget til kaserne. Kommandoen hejste flaget den 15. september 1953. Men først i august 1954 stod fortet færdigt. Fortet virkede som observationspost indtil 1993. Fra 1997 har det fungeret som museum under Langelands Museum.

 
 

Museum Langelandsfortet | Vognsbjergvej 4b | 5935 Bagenkop | tlf: 62562700 | E-mail: langelandsfort@langelandkommune.dk